Michael  Smith

(odc.082) kremowa zupa pieczarkowa


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.82)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.082) kremowa zupa pieczarkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 g masła

900 g pieczarek

umytych i pokrojonych na plasterki

3 obrane i posiekane cebule

½ butelki Shiraz lub innego mocnego czerwonego wina

4 szklanki treściwego wywaru z kurczaka

1 szklanka gęstej śmietanki (35%)

1 łyżka (lub więcej) świeżego posiekanego tymianku

3 łyżki skrobi kukurydzianej

½ szklanki wody

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży garnek. Włożyć masło, grzyby i cebulę. Podsmażać, aż grzyby będą lekko brązowe. Na początku grzyby uwolnią dużo wody, która potem wyparuje, wtedy się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, odparować połowę wina. Wlać wywar z kurczaka i śmietankę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek, gotować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie rozpuścić skrobię kukurydzianą w ¼ szklanki wody, wlać powoli do garnka z zupą cały czas mieszając, aż ponownie zacznie wrzeć i trochę zgęstnieje. Aby otrzymać gęściejszą zupę, można dodać więcej skrobi. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.