Michael  Smith

(odc.081) roladki z szynką i parmezanem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.081) roladki z szynką i parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie (450g) mrożonego ciasta francuskiego

2 kawałki

rozmrożone w lodówce przez kilka dni

kilka łyżek musztardy Dijon

10 lub 12 plasterków szynki parmeńskiej

½ szklanki startego sera Grana Padano

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozłożyć ciasto na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem do siebie. Używając kuchennego pędzla posmarować obydwa kawałki ciasta musztardą. Ułożyć pojedynczą warstwę szynki, zostawiając u góry dwucentymetrowy margines. Posypać serem. Delikatnie zwinąć do góry, formując ciasną roladę. Bardzo ostrym nożem pokroić wałek na jedno – dwucentymetrowe plastry, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przy układaniu roladki mogą się trochę zdeformować: należy ugnieść je palcami i nie przejmować się. Po upieczeniu będą wyglądały ładnie. Przy układaniu zostawić miejsce między roladkami, bo urosną. Piec 10-15 minut, aż urosną i będą rumiane.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.