Michael  Smith

(odc.081) pieczona alaska


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.81)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

(odc.081) pieczona alaska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 podpieczony spód ciasta

smak obojętny

domowej roboty lub kupny

½ szklanki Grand Marnier lub dowolnego likieru

2 litry dobrych lodów waniliowych lub w innym smaku

4 białka jaja + pół skorupki

1 łyżeczka wodorowinianu potasu

½ szklanki białego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Wyciąć z ciasta krążek o średnicy 20 cm, umieścić na środku blachy. Nasączyć likierem (3 łyżki). Nałożyć łyżką lody formując kopczyk. Zostawić dwucentymetrowy margines. Zamrażać aż będzie twarde, kilka godzin lub całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Ubić białka z wodorowinianem potasu, kiedy powstanie miękka piana dodać ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać cukier, ubijać na sztywno. Pokryć pianą lody i spód ciasta. Można udekorować ciasto wyciskając pianę z tubki do kremu. Na wierzchu umieścić pół skorupki jaja i natychmiast wkładać do piekarnika. Piec ok 5-8 minut, aż beza się zrumieni. Usadzić gości przy stole. Do skorupki nalać podgrzanego Grand Marnier i podpalić. Przy stole można dolać jeszcze likieru do skorupki, będzie się dłużej palił.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.