Michael  Smith

(odc.081) łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.081) łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plasterków wędzonego łososia

4 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba

55 g masła

1 łyżka musztardy Dijon

6 filetów z łososia (po 175 g)

osuszonych papierowymi ręcznikami

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zmiksować wędzonego łososia, chleb i musztardę, aż składniki ładnie się połączą. Posypać filety z łososia solą i pieprzem. Rozgrzać dużą i ciężką patelnię, wlać tyle oliwy, aby pokryła dno cienką warstwą. Kiedy zacznie dymić, delikatnie włożyć łososia na patelnię. Obsmażać przez 3-4 minuty, aż będzie rumiany i chrupki, przekręcić na drugą stronę i smażyć dalsze 2 minuty. Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Podzielić panierkę na 6 równych części, dokładnie pokryć nią filety. Zapiekać aż panierka będzie gorąca i łosoś się dopiecze, ok. 10 minut. Można też nie podsmażać łososia na patelni, tylko upiec surowego pod panierką (20 minut). W małym rondlu podgrzać śmietanę z ogórkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łososiem.

powrót

Podobne przepisy

Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.