Michael  Smith

(odc.080) spaghetti z pulpetami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.080) spaghetti z pulpetami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki mleka

450 g mielonej wołowiny

1 cebula

obrana i starta na tarce

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

1 żółtko jaja

1 mały pęczek natki pietruszki

posiekanej

½ szklanki startego parmezanu (niekoniecznie)

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

oliwa z oliwek

ok. 2 szklanki sosu pomidorowego

450 g spaghetti

 

 

Przygotowanie:


W małej misce wymieszać bułkę tartą z mlekiem, odstawić aż całe mleko w nią wsiąknie. W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, i żółtkiem. Dodać parmezan (opcjonalnie), namoczoną w mleku bułkę tartą i natkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować 8 dużych pulpetów. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą, ciężką patelnię. Kiedy będzie gorąca, wlać oliwę z oliwek (tyle, żeby pokryć dno). Włożyć pulpety. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoto-brązowo. Zlać nadmiar oliwy. Wlać dowolny sos pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, nie płukać. Podawać z pulpetami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.