Jacques Pépin

(odc.08)ziemniaki z czosnkiem i szałwią


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08)ziemniaki z czosnkiem i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g ziemniaków

obranych i pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm (około 4 szklanek)

1 łyżka masła

2 łyżki oleju kukurydzianego

24 obrane ząbki czosnku średniej wielkości

¼ łyżeczki soli

⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżki podartych listków szałwii

 

 

Przygotowanie:


Kostki ziemniaków opłukać w zimnej wodzie i starannie osączyć. Rozgrzać masło i olej na patelni (najlepiej teflonowej), aż będą bardzo gorące, ale nie zaczną dymić. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i od czasu do czasu mieszając, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, aż ładnie się zrumienią. Dodać czosnek i dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dosypać szałwię. Podrzucić, aby dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.