Curtis Stone

(odc.08) kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08) kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 ml octu balsamicznego

12 kwiatów cukinii

z małymi cukiniami

olej arachidowy do smażenia w głębokim tłuszczu

mąka do obtaczania

mały pęczek bazylii

 

 

Przygotowanie:


Do małego rondla wlej ocet balsamiczny i gotuj przez kilka minut, aż się zredukuje do konsystencji syropu. Odstaw na bok. W misce wymieszaj serek ricotta, posiekane liście bazylii, sok z cytryny i parmezan. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odetnij kwiaty od cukinii. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i odłóż na bok. Ostrożnie otwórz kwiaty cukini. Za pomocą małej łyżeczki nadziej je masą z ricotty. Skręć końce kwiatów, tak, aby nadzienie nie wypadło. Do płytkiego naczynia wlej gazowaną wodę mineralną i powoli przesiewaj mąkę do środka, ciągle mieszając tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do głębokiej patelni nalej oleju na ok. 3 cm i mocno rozgrzej. Obtocz połówki cukinii oraz nadziane kwiaty w mące. Następnie zamaczaj je partiami w cieście tak, aby się dobrze oblepiły i smaż na głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty aż będą chrupiące i rumiane. Usmażone cukinie i kwiaty wyciągnij szczypcami i osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na gorący talerz i posyp startym parmezanem. Usmaż na głębokim tłuszczu liście bazylii, odsącz na ręczniku papierowym i podawaj razem z połówkami cukini i nadziewanymi kwiatami skropione sosem z octu balsamicznego.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z brokułów z trzema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#fmXoIMVGtxAVCNtR

03.02.2012 11:07


CYTUJ

PvYlZD , [url=http://hbfiuxyxfhtu.com/]hbfiuxyxfhtu[/url], http://revpowhvlany.com/, http://uftuyystoaai.com/

#QPXqNPmZLis

31.01.2012 18:14


CYTUJ

BpohCd , [url=http://minfuafpacgt.com/]minfuafpacgt[/url], http://zfppftubzsuq.com/, http://sycbmtlmxoqh.com/

#yyiTGZINNsQUBMZVkQ

31.01.2012 13:47


CYTUJ

XUJguO <a href="http://xsbzvfuiidcf.com/">xsbzvfuiidcf</a>

#CHdogfOgwuviDek

30.01.2012 16:03


CYTUJ

Free knowledge like this doesn't just help, it prmotoe democracy. Thank you.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.