Curtis Stone

(odc.08) dyniowe gnocchi z grzybami i rukolą


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.08) dyniowe gnocchi z grzybami i rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dynia piżmowa

przekrojona wzdłuż na pół

bez pestek

2 ząbki czosnku

rozgniecione

4 gałązki tymianku

3 duże ziemniaki

nieobrane

gruba sól morska

do pieczenia

90 g mąki

plus mąka do obtaczania

1 żółtko

świeżo tarty parmezan

sól

3-4 łyżki oliwy z oliwek

rukola do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Czosnek oraz gałązki tymianku umieść w połówce dyni i zawiń folią aluminiową. (Drugą połówkę dyni użyj do innego dania). Dno płytkiej patelni posyp grubą solą morską. Połóż na niej połowę dyni oraz ziemniaki. Całość piecz przez 1-1½ godziny, lub do momentu, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Aby przygotować gnocchi, wydrąż łyżką miąższ z dyni oraz z ziemniaków. Usuń gałązki tymianku. Wrzuć kawałki dyni na teflonową patelnię i osusz je na średnim ogniu. Przetrzyj ziemniaki przez praskę lub sitko. Będziesz potrzebować 100 g suchego miąższu z dyni i 300 g miąższu z ziemniaków. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. W dużej misce wymieszaj miąższ z dyni i ziemniaków. Dodaj mąkę, żółtko, starty parmezan, przypraw solą do smaku i wymieszaj tak, aby powstało zwarte ciasto. Posyp stół mąką i uformuj z ciasta wałeczki o grubości kciuka. Potnij je w 2-3 cm kawałki i ułóż na posypanej mąką blasze. Gotowe kluseczki wrzucaj na gotującą się wodę, wyławiaj od razu jak wypłyną na powierzchnię. Przepłukaj pod bieżącą wodą. Na patelni na średnim ogniu, podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć gnocchi i podsmaż na złocisty kolor (możesz smażyć gnocchi partiami, jeśli to konieczne). Wyjmij je łyżką cedzakową i osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie podduś grzyby. W oddzielnej patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić dodaj grzyby, szalotkę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty aż grzyby puszczą sok. Dorzuć pietruszkę i smaż przez kolejną minutę. Grzyby podawaj z gnocchi i rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ratatouille
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.