Michael  Smith

(odc.079) indyk smażony w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.079) indyk smażony w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki czosnku w proszku

3 łyżki cebuli w proszku

3 łyżki papryki w proszku

½ łyżeczki zmielonych listków laurowych

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

3 łyżki gumbo

1 łyżka soli

1 indyk (5,5 kg)

umyty i dokładnie osuszony

14 litrów oleju arachidowego

 

 

Przygotowanie:


W smażalnicy do indyka, postępując zgodnie z instrukcją, rozgrzać olej do 190 stopni C. Ustawić smażalnicę w bezpiecznym miejscu (poza zasięgiem dzieci, zwierząt, z dala od przedmiotów łatwopalnych). Nie wypełniać całkowicie olejem, żeby nie wylał się on, kiedy włożymy indyka. Należy też wziąć pod uwagę, że kiedy włożymy indyka do smażalnicy, olej będzie wrzał wytwarzając bąble, dlatego też trzeba zostawić więcej miejsca. Można wymierzyć, jaki powinien być poziom oleju w następujący sposób: do pustej smażalnicy włożyć surowego indyka i zalać wodą na ok. 4-5 cm. Wyjąć indyka, zaznaczyć poziom wody. Wylać wodę, wytrzeć smażalnicę. Nalać oleju do zaznaczonego poziomu wody. Wymieszać przyprawy z solą i natrzeć nimi indyka. Stopniowo zanurzać indyka w gorącym oleju. Najlepiej używać przy tym grubych rękawic i ubrania z długim rękawem, żeby ochronić ciało przed pryskającym tłuszczem. Cały czas postępować zgodnie z instrukcją obsługi smażalnicy. Nigdy nie zostawiać indyka lub gorącego oleju w smażalnicy bez nadzoru. Czas smażenia indyka: na każde 450 g wagi 3 minuty. Wyjąć indyka, odstawić na 15 minut przed krojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.