Michael  Smith

(odc.079) cukinie i pomidory zapiekane z parmezanem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.079) cukinie i pomidory zapiekane z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 podłużnych pomidorów

pokrojonych na dwuipółcentymetrowe plastry

5 cebul

1 szklanka startego parmezanu

oliwa z oliwek

sól i pieprz

4 cukinie

ukośnie pokrojone na półcentymetrowe plasterki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić cebulę, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wyłożyć na dno brytfanny (23 cm na 33 cm). Układać na cebuli na przemian rządki pomidorów i cukinii tak, żeby na siebie zachodziły. Posypać solą i pieprzem, oregano i tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące plastry boczku zapiekane ze śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.