Zupa brokułowo-ziemniaczana

Zupa brokułowo-ziemniaczana
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.77)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 obrane i posiekane cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka
  • wywaru warzywnego lub wody
  • 2 duże ziemniaki
  • obrane i starte na tarce
  • 1 brokuł
  • łodyga pokrojona na kawałki
  • różyczki oddzielnie
  • sól i pieprz
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka startego cheddara

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do czterolitrowego garnka wlać oliwę, rozgrzać na średnio dużym ogniu. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie miękka. Wrzucić do garnka czosnek, podsmażać jeszcze przez 1 minutę, wlać wywar, włożyć starte ziemniaki i łodygi brokułu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, a ziemniaki będą się rozpadały. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić, zmiksować na pure w blenderze. Przed podaniem podgrzać zupę, dodać różyczki brokułu i cheddar. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż ser się roztopi, a brokuły będą jasnozielone i miękkie. Podawać gorącą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA