Zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce

Zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.75)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 ananas
  • bez skórki i końców
  • pokrojony na duże kawałki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 gałki lodów waniliowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać ananasa z rumem, cukrem i zielem angielskim. Wymieszać. Wlać płyn z ananasem do brytfanny (22cm na 37cm). Zapiekać aż ananas skarmelizuje się i będzie miękki, ok. 1 godziny. Do płaskiej miski nasypać wiórków kokosowych, nałożyć gałkę lodów i obtoczyć ją w nich. Czynność powtórzyć z pozostałymi gałkami lodów. Do salaterek nakładać ananasa i lody. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA