Michael  Smith

(odc.075) zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.075) zapiekany ananas z lodami w kokosowej skorupce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ananas

bez skórki i końców

pokrojony na duże kawałki

3 łyżki brązowego cukru

½ szklanki ciemnego rumu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 szklanka wiórków kokosowych

3 gałki lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać ananasa z rumem, cukrem i zielem angielskim. Wymieszać. Wlać płyn z ananasem do brytfanny (22cm na 37cm). Zapiekać aż ananas skarmelizuje się i będzie miękki, ok. 1 godziny. Do płaskiej miski nasypać wiórków kokosowych, nałożyć gałkę lodów i obtoczyć ją w nich. Czynność powtórzyć z pozostałymi gałkami lodów. Do salaterek nakładać ananasa i lody. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.