Michael  Smith

(odc.075) duszone golenie jagnięce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.075) duszone golenie jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oleju roślinnego

4 golenie jagnięce

4 marchewki

obrane i posiekane

4 łodygi selera naciowego

posiekane

1 l cydru

2 szklanki rodzynek

1 łyżka cynamonu

4 listki laurowe

2 kruche jabłka

z wydrążonymi gniazdami nasiennymi

pokrojone

sól i pieprz

1 łodyga selera naciowego

pokrojona na plasterki

1 marchew

obrana i pokrojona na plasterki

1 jabłko

z wydrążonym gniazdem nasiennym

pokrojone na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży rondel o grubym dnie, wlać olej. Kiedy zacznie dymić, włożyć golenie i obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć mięso na talerz. Zlać nadmiar tłuszczu, włożyć golenie z powrotem do garnka. Dodać marchew, seler naciowy, cebulę, cydr, rodzynki, cynamon, listki laurowe i jabłka. Doprawić solą i pieprzem. Szczelnie przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie (będzie prawie odchodzić od kości). 15 minut przed końcem gotowania dodać łodygę selera, marchew i jabłko pokrojone w plasterki.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburger z wołowiny
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.