Sałatka „bukiet”

Sałatka „bukiet”
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.73)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Zapiekane pomidory
2 pomidory pokrojone na ćwiartki
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Sos vinaigrette
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz

Sałatka
6 listków sałaty masłowej
6 listków sałaty lodowej
1 szklanka mieszanych młodych sałat
kilka gałązek kopru
kilka gałązek świeżej bazylii
szczypiorek
brokuły lub kiełki lucerny
1 ogórek pokrojony wzdłuż na półcentymetrowe paski

Przygotowanie
Ułożyć pomidory w małym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach C, aż się skarmelizują i będą miękkie, ok. 45 minut. Ostudzić.

Przygotować vinaigrette
Wymieszać składniki w małej miseczce na gładką masę, spróbować, doprawić. Sałaty podzielić na 2 części: te o większych liściach ułożyć na spodzie, te drobniejsze na wierzchu. Zrolować w wiązkę, ustawić pionowo. Zawinąć dolną część w plaster ogórka, spiąć dużą wykałaczką. Wiązka powinna stabilnie stać na talerzu. Powtykać w bukiet gałązki ziół, talerz udekorować pomidorami i vinaigrettem.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA