Michael  Smith

(odc.073) sałatka „bukiet”


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.73)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.073) sałatka „bukiet”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zapiekane pomidory

2 pomidory pokrojone na ćwiartki

oliwa z oliwek

sól i pieprz



Sos vinaigrette

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu z czerwonego wina

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

sól i pieprz



Sałatka

6 listków sałaty masłowej

6 listków sałaty lodowej

1 szklanka mieszanych młodych sałat

kilka gałązek kopru

kilka gałązek świeżej bazylii

szczypiorek

brokuły lub kiełki lucerny

1 ogórek pokrojony wzdłuż na półcentymetrowe paski



Przygotowanie

Ułożyć pomidory w małym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 180 stopniach C, aż się skarmelizują i będą miękkie, ok. 45 minut. Ostudzić.



Przygotować vinaigrette

Wymieszać składniki w małej miseczce na gładką masę, spróbować, doprawić. Sałaty podzielić na 2 części: te o większych liściach ułożyć na spodzie, te drobniejsze na wierzchu. Zrolować w wiązkę, ustawić pionowo. Zawinąć dolną część w plaster ogórka, spiąć dużą wykałaczką. Wiązka powinna stabilnie stać na talerzu. Powtykać w bukiet gałązki ziół, talerz udekorować pomidorami i vinaigrettem.



© Michael Smith



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.