Michael  Smith

(odc.072) mango i truskawki pod kruszonką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.72)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.072) mango i truskawki pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek

2 szklanki świeżego lub mrożonego mango

½ szklanki mąki

½ szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny



Kruszonka

1 szklanka mąki

½ szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru

szczypta soli

½ łyżki proszku do pieczenia

110 g mrożonego masła

½ szklanki mleka



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać owoce z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej kiedy owoce wypełnią naczynie, ale nie będą wystawały ponad krawędź). Wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć zamrożone masło, delikatnie zagnieść palcami. Wlać mleko i mieszać aż składniki się połączą. Nakładać łyżką ciasto na owoce, tworząc równą warstwę. Piec aż owoce puszczą sok, a kruszonka będzie złota, ok. 45 minut. Podawać na ciepło.



© Michael Smith





powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.