Michael  Smith

(odc.071) sałatka z gruszek z czosnkowymi płatkami owsianymi i pleśniowym serem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.71)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.071) sałatka z gruszek z czosnkowymi płatkami owsianymi i pleśniowym serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Czosnkowe płatki owsiane

5 posiekanych ząbków czosnku

1 szklanka płatków owsianych

3 łyżki miodu

¼ szklanki oliwy z oliwek



Dressing z pleśniowego sera

115 g pleśniowego sera

125 ml oliwy z oliwek

60 ml octu z białego wina

60 ml miodu

sól i pieprz



Sałatka

kilka garści mieszanej młodej sałaty, umytej

kilka garści młodej rukoli, umytej

1 mały pęczek rzeżuchy, umytej i pozbawionej korzonków

2 gruszki, bez gniazd nasiennych i cienko pokrojone



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wymieszać składniki na czosnkowe płatki w misce, potrząsnąć nią. Wysypać na blachę i piec aż będą złote i chrupiące, ok. 10-12 minut. Ostudzić. Zmiksować składniki dressingu w mikserze na gładką masę, doprawić. W dużej salaterce ułożyć składniki sałatki, posypać czosnkowymi płatkami owsianymi, skropić dressingiem i wymieszać przed podaniem.



© Michael Smith



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.