Michael  Smith

(odc.071) czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.71)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.071) czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g gorzkiej czekolady

220 g masła

4 jaja

4 łyżki cukru (brązowego lub białego)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżka kakao

szczypta soli

6 foremek na babeczki lub blacha do muffinów

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nalać wody do 1/3 wysokości średniego rondla i zagotować. Do rondla z wrzącą wodą wstawić odpowiedniej wielkości miskę, włożyć masło i czekoladę, roztopić. W międzyczasie ubić jaja z brązowym cukrem, wanilią, kakao i solą. Wlać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wysmarować formy masłem i posypać cukrem. Nałożyć masę do foremek, ułożyć na blasze. Piec 10-12 minut, aż będą upieczone z wierzchu, a w środku półpłynne. Ostudzić przez kilka minut (ciasto trochę się skurczy) i wyjąć z foremek. Wyłożyć na talerz, udekorować łyżką kawowej śmietanki.

powrót

Podobne przepisy

Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.