Michael  Smith

(odc.070) szarlotkowe burrito


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.70)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia meksykańska

(odc.070) szarlotkowe burrito
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jabłka Granny Smith

pokrojone na duże kawałki

bez gniazd nasiennych

2+2 łyżki soku jabłkowego

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

1 łyżka skrobi kukurydzianej

½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich

6 tortilli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W rondlu wymieszać jabłka z cukrem, sokiem jabłkowym i cynamonem (zostawić 2 łyżki soku na później). Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać i sos zgęstnieje. Rozpuścić skrobię kukurydzianą w pozostałym soku jabłkowym, dodać do jabłek, wymieszać. Dodać orzechy. Na płaskiej powierzchni rozłożyć tortillę, z brzegu nałożyć dużą łyżkę nadzienia jabłkowego. Zawinąć rogi i zrolować burrito. Czynność powtórzyć ze wszystkimi plackami tortilli. Ułożyć burritos na blasze i piec aż będą złote i chrupiące, ok. 15 minut. Polać z wierzchu Dulce de Leche i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.