Curtis Stone

(odc.07) salmon tartare


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.07) salmon tartare
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół ogórka

obranego i cienko pokrojonego

50 ml octu

100 ml wody

100 g cukru

400 g filet z łososia

bez skóry

pokrojony w kostkę

2 ogórki konserwowe

drobno posiekane

1 szalotka

drobno posiekana

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka kaparów

sok z połowy cytryny

100 g masła

4 kromki ciemnego chleba

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Posyp ogórka solą i odstaw na 10 minut. Opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. W małym teflonowym rondlu podgrzej ocet, wodę i cukier, aż cukier się rozpuści. Dodaj ogórki do płynu i odstaw do wystudzenia. Pokrojone w kostkę kawałki łososia włóż do miski. Dodaj ogórki konserwowe, szalotkę, natkę pietruszki, kapary, sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki oleju koperkowego. Odcedź plasterki ogórka. Na średnim ogniu rozpuść masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić połóż chleb i podpiecz z obydwu stron. Przekrój kromki chleba ukośnie na pół i trzymaj w cieple. Ułóż ładne okręgi z plasterków ogórka na środku każdego talerza. W środku ogórków połóż foremkę i wypełnij ją łososiem, następnie usuń foremkę. Polej talerz dookoła olejem koperkowym. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z gorącymi tostami.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.