Curtis Stone

(odc.07) pieprzowy stek z sarniny z sosem z czerwonego wina i czekolady


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.07) pieprzowy stek z sarniny z sosem z czerwonego wina i czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ butelki czerwonego wina

275 ml porto

1 podłużna szalotka

pokrojona na plasterki

kilka gałązek tymianku

2 łyżeczki zmiażdżonych ziarenek czarnego pieprzu

4 kawałki polędwicy z sarny (ok. 150g każdy kawałek)

3 łyżki oliwy z oliwek

20 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao

2 łyżki masła

12 małych marchewek

obgotowanych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do rondla z grubym dnem wlej czerwone wino oraz porto, wrzuć szalotkę i gałązki tymianku. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj energicznie przez 20-30 minut aż płyn się zredukuje. W międzyczasie przygotuj puree z selera. Wlej śmietanę do rondla z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego w kostkę selera i posól. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Wetrzyj rozdrobnione ziarenka pieprzu w polędwicę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, którą można wstawić do piekarnika i obsmaż mięso z każdej strony. Wstaw patelnię z mięsem do piernika i piecz przez 5 minut. Odcedź selera na sitku umieszczonym nad miską. Wrzuć selera do malaksera i zmiksuj na gładkie puree, dodawaj śmietanę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Przełóż z powrotem do rondla i utrzymuj w cieple. Wyjmij polędwicę z piekarnika i odstaw na chwilę. Przecedź sos z czerwonego wina do czystego rondla, podgrzej na wolnym ogniu i wmieszaj czekoladę. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Kiedy zacznie się pienić wrzuć malutkie marchewki i podsmaż je przez 2 minuty. Pokrój polędwicę w plastry i ułóż na gorących talerzach. Połóż po trzy łyżki puree z selera dookoła mięsa, udekoruj małymi marchewkami i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.