Jacques Pépin

(odc.07)murzynek z orzechami laskowymi


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.07)murzynek z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

5 łyżek masła

180 g wytrawnej czekolady

½ szklanki wyłuskanych orzechów

½ szklanki jasnobrązowego cukru

½ szklanki białego cukru kryształu

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Przybranie

1 szklanka tłustej śmietany

1 ½ łyżki cukru kryształu

1 łyżka Grand Marnier

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

5 - 6 listków świeżej mięty



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 centymetrów wyłożyć folią aluminiową. Posmarować folię ½ łyżeczką masła. Czekoladę połamać na małe kawałki. Włożyć do miski przeznaczonej do kuchenek mikrofalowych. Dodać pozostałe masło. Roztapiać w mikrofalówce przez 1 minutę ustawionej na maksimum. Zostawić w kuchence przez około 5 minut. Ponownie rozgrzać na maksymalnym ustawieniu przez 1 minutę. (Czekolada się przypali, jeśli będzie rozgrzewana przez 2-3 minuty bez przerwy.) Wyjąć z kuchenki i mieszać, aż powstanie gładka masa.

Orzechy laskowe rozrzucić na blasze do pieczenia. Opiekać przez 5-6 minut, aż lekko się zrumienią (nie trzeba usuwać osłonek). Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Przełożyć do torebki foliowej. Rozgnieść na małe kawałki wałkiem albo małym rondlem. Jajka, cukier biały i brązowy oraz ekstrakt waniliowy umieścić w małej misce i ucierać na gładko. Dorzucić orzechy. Wlać roztopioną czekoladę. Mieszać ostrożnie gumową mątewką, aż składniki dokładnie się połączą. Wlać masę do tortownicy i piec przez około 20 minut, aż ciasto się zetnie, ale w na środku pozostanie wilgotne. (Do wykałaczki wbitej w tym miejscu, po wyjęciu powinny się przykleić wilgotne okruchy. Odstawić do ostygnięcia na metalową kratkę. (Ciasto w trakcie stygnięcia będzie się ścinać.)



Przygotować przybranie

Do miski wrzucić wszystkie składniki przybrania poza miętą. Delikatnie ubić śmietanę mątewką lub elektrycznym mikserem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.