Curtis Stone

(odc.07) jabłkowa tarta tatin


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.07) jabłkowa tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 twarde jabłka

sok z 1 cytryny

425 g paczka ciasta francuskiego

4 małe laski cynamonu

100 g cukru

60 g masła

 

 

Przygotowanie:


Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Włóż do miski wypełnionej wodą z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wytnij 4 kółka z ciasta francuskiego o średnicy nieco większej od jabłek. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż po lasce cynamonu w rowki w połówkach jabłek. Połówki owoców owiń szczelnie ciastem francuskim. Podziel cukier i masło na 4 części i włóż do każdej małej patelni lub żeliwnego naczynia do pieczenia. Na wierzchu połóż jabłka owinięte w ciasto i włóż do lodówki na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Postaw patelnie lub żeliwne naczynia do pieczenia na palnikach na dużym ogniu i poczekaj aż masło i cukier zaczną się karmelizować. Włóż naczynia do piekarnika i piecz 15-20 minut aż ciasto się przyrumieni. W międzyczasie przygotuj sos karmelowy. Na patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, rozpuść cukier, aż stanie się złotobrązowy. Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Wyłóż jabłka na talerz, podawaj z sosem karmelowym.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.