Michael  Smith

(odc.069) zapiekane pomidory po prowansalsku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.69)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.069) zapiekane pomidory po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki bułki tartej

¼ szklanki tartego parmezanu

4 zgniecione ząbki czosnku

3 łyżki siekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonego oregano

sól morska

4 dojrzałe pomidory

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wymieszać w misce bułkę tartą, ser, czosnek, natkę, oliwę, oregano i sól. W pomidorach wyciąć u góry dziurkę, wyjąć przez nią większość miąższu i pestek. Napełnić nadzieniem i ułożyć w brytfance 20 cm na 20 cm. Piec aż nadzienie będzie rumiane i pomidory zmiękną, ok 20-25 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.