Flambirowane banany

Flambirowane banany
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.69)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 banany
  • obrane i pokrojone na 6 plasterków
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki ciemnego rumu
  • lody waniliowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Włożyć masło, kiedy zacznie dymić, wrzucić banany i cukier. Podsmażyć i skarmelizować banany. Kiedy będą złote, a patelnia gorąca, podpalić je: odsunąć od siebie patelnię, polać rumem i przytknąć zapałkę (ostrożnie!). Kiedy alkohol się wypali, płomień zgaśnie. Podawać z lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA