Michael  Smith

(odc.068) odwrócona szarlotka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.068) odwrócona szarlotka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

60 g zamrożonego masła

4 łyżki lodowatej wody



Jabłka

30 g masła

½ szklanki cukru

3 jabłka Golden Delicious, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na 6 części



Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Wetrzeć zamrożone masło i szybko zagnieść palcami. Wlewać zimną wodę po 1 łyżce, cały czas mieszając. Ugnieść płaski krążek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Na patelni, którą można włożyć do piekarnika, roztopić masło i dodać cukier. Rozpuścić cukier, poczekać aż zacznie się karmelizować. Ułożyć jabłka w ładny wzór i smażyć, aż zaczną się rumienić i będą miękkie. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 25 cm i przykryć nim jabłka na patelni, zawijając brzegi pod spód. Piec pół godziny, aż ciasto będzie rumiane. Odwrócić na talerzu kiedy jest jeszcze ciepłe.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.