Michael  Smith

(odc.068) kurczak w panierce kukurydzianej


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.068) kurczak w panierce kukurydzianej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak

½ szklanki pełnoziarnistej mąki

2 jaja

1 czubata łyżka musztardy Dijon

2 szklanki zgniecionych płatków kukurydzianych

4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości

sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek



Sos Curry

½ szklanki bulionu z kurczaka

½ szklanki śmietanki 35%

2 łyżki skrobi kukurydzianej

¼ szklanki wody

1 łyżka curry

sól



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wsypać mąkę do średniej wielkości miski. W innej misce dokładnie roztrzepać jaja z musztardą. Do trzeciej miski wsypać płatki kukurydziane. Posolić i posypać pieprzem piersi kurczaka, obtoczyć w mące. Strzepnąć nadmiar mąki i zanurzyć w jajach z musztardą, potem obtoczyć w płatkach kukurydzianych delikatnie dociskając, żeby mięso było dokładnie nimi pokryte. Ułożyć piersi kurczaka na wysmarowanej oliwą blasze i piec 25 minut, aż panierka będzie chrupka, a mięso nie będzie surowe. Podawać z sosem curry lub innym.



Sos curry

Podgrzać w małym rondlu bulion ze śmietanką, na średnim ogniu. Rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie, wlać do bulionu, wymieszać. Dodać curry, ubijać trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.