Michael  Smith

(odc.068) fasola z boczkiem i szpinakiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.068) fasola z boczkiem i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g posiekanego boczku

2 posiekane cebule

8 obranych i posiekanych ząbków czosnku

2 szklanki suchej fasoli

namoczonej na noc w wodzie

3 listki laurowe

2 gałązki rozmarynu

świeżo zmielony pieprz

kilka garści młodego szpinaku

 

 

Przygotowanie:


Zrumienić boczek na patelni (na średnim ogniu), zlać nadmiar tłuszczu, dodać cebulę. Wymieszać i smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wrzucić czosnek i smażyć mieszając przez kilka minut, dodać namoczoną i odsączoną fasolę. Włożyć listki laurowe, rozmaryn i pieprz. Wlać wody tylko tyle, aby przykryła fasolę. Gotować na wolnym ogniu, aż fasola wchłonie wodę i będzie miękka, ok. 45 minut. Dodać młody szpinak i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.