Michael  Smith

(odc.067) torcik bezowy z marmoladą i truskawkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.67)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.067) torcik bezowy z marmoladą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Beza

4 białka jaj

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta wodorowinianu potasu

1 szklanka cukru



Marmolada z kumkwatu

3 szklanki kumkwatu

1 szklanka cukru

1 szklanka soku pomarańczowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ubijać białka z ekstraktem waniliowym, dodać wodorowinian potasu i zacząć dodawać cukier, ¼ szklanki naraz, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Przełożyć ubitą pianę do torebki z odciętym końcem. Wyciskając pianę przez odcięty koniec uformować 4 „gniazda”. Piec ok. 1 godziny aż będą lekko rumiane, a w środku jeszcze miękkie. Ostudzić, posmarować ulubionym dżemem, marmoladą lub galaretką i udekorować świeżymi owocami. Świetna do tego celu jest marmolada z kumkwatu z plasterkami truskawek.



Marmolada z kumkwatu

Przekroić owece na pół i wyjąć nasiona. Włożyć do średniej wielkości garnka, dodać cukier i sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu aż odparuje i zgęstnieje. Włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.



© Michael Smith





powrót

Podobne przepisy

Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.