Michael  Smith

(odc.065) zielony ryż z kolendrą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.065) zielony ryż z kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

obrana i pokrojona w kostkę

1 zgnieciony ząbek czosnku

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody lub wywaru z kurczaka

listek laurowy

sól

1 pęczek świeżej kolendry

posiekanej

 

 

Przygotowanie:


W małym garnku, na średnim ogniu zrumienić cebulę i czosnek na oliwie. Mieszać, aż zmięknie, wsypać ryż. Dokładnie wymieszać, żeby oliwa pokryła ziarnka ryżu. Wlać wodę lub wywar, włożyć listek laurowy i posolić. Zagotować, zamieszać i przykryć szczelną przykrywką. Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn, ok. 15 minut. Wymieszać ryż widelcem, dodać kolendrę i jeszcze raz zamieszać.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.