Michael  Smith

(odc.065) sałata ze stekiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.065) sałata ze stekiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Stek

3 łyżki nasion kolendry

3 łyżki kminu

5 ząbków czosnku obranych i zgniecionych na pastę

półtorej szklanki oliwy z oliwek

szczypta ostrego sosu

2 łyżki musztardy

sól

450 g steku z łaty



Dressing

¼ szklanki pikantnej salsy (patrz: oddzielny przepis)

sok z połowy limonki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz



Sałatka

4 duże garście mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej

1 szklanka listków kolendry

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 szklanka startego sera cheddar



Przygotowanie

Zmielić nasiona kolendry i kminu w młyku do przypraw lub kawy, albo utłuc w moździerzu, wsypać do średniej wielkości miski. Dodać czosnek, oliwę, ostry sos, musztardę i wymieszać. Włożyć stek do zamykanej foliowej torby do zamrażania, wlać marynatę. Zamknąć torbę, dokładnie wetrzeć marynatę w stek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na noc. Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Zrumienić stek, ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie średnio wysmażony. Odstawić na 5 minut i cienko pokroić w poprzek włókien.



Dressing

Włożyć składniki na dno dużej salaterki i wymieszać.



Sałata

Do salaterki z dresingiem włożyć sałatę, kolendrę, czerwoną paprykę, starty ser i pokrojony stek. Dobrze wymieszać i podawać.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.