Michael  Smith

(odc.064) solidne chili


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

(odc.064) solidne chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g boczku

posiekanego

2 posiekane cebule

1 główka czosnku

podzielona na ząbki

obrane i pokrojone na plasterki

5 czerwonych papryk

posiekanych

3-5 czubatych łyżek chili w proszku

900 g mielonej wołowiny

2 puszki po 800 g całych pomidorów w puszce

1 puszka (535 g) czarnej fasoli

1 puszka (535g) zwykłej fasoli

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzać duży garnek, włożyć do niego boczek. Dolać trochę wody, w której rozpuści się tłuszcz z boczku. Kiedy woda wyparuje, boczek zrumieni się. Zlać nadmiar tłuszczu i włożyć do garnka cebulę, czosnek i paprykę. Gotować aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Wsypać chili w proszku i włożyć mielone mięso, dobrze wymieszać i rozbić grudy mięsa drewnianą łyżką. Dodać pomidory i fasolę, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Dobrze jest przygotować to danie na dzień przed spożyciem, smaki będą wyraźniejsze.

powrót

Podobne przepisy

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.