Michael  Smith

(odc.064) sałatka buffalo


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

(odc.064) sałatka buffalo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sałatka

2 piersi kurczaka pokrojone na kawałki

¼ szklanki mąki

sól i pieprz

¼ szklanki oleju

1 porcja ostrego sosu

1 główka sałaty rzymskiej, umytej i pokrojonej

2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na zapałkę

sok z 1 cytryny

225 g pokruszonego pleśniowego sera



Ostry sos

110 g miękkiego masła

125 ml ostrego sosu Franks

60 ml ketchupu



Przygotowanie

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Obtoczyć piersi kurczaka w mące, posypać solą i pieprzem. Wlać olej na patelnię i włożyć kurczaka, usmażyć na złotobrązowo, zdjąć z patelni szczypcami i włożyć do miski. Polać ostrym sosem, wymieszać tak, aby sos całkowicie pokrył kurczaka. Włożyć sałatę, selera naciowego i kurczaka do dużej salaterki. Polać ostrym sosem pozostałym w misce, spryskać sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i udekorować pokruszonym serem pleśniowym.



Ostry sos

Ubić razem masło, ostry sos Franks i ketchup.



© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.