Michael  Smith

(odc.063) karmelowy pop corn


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.063) karmelowy pop corn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oleju kukurydzianego

1 szklanka kukurydzy na pop corn

sól

1 szklanka cukru

pół szklanki wody

225 g masła pokrojonego na małe kawałki

 

 

Przygotowanie:


Wlać olej na dużą patelnię i wrzucić kukurdzę. Rozgrzać na średnim ogniu. Przykryć dopasowaną pokrywką, z jednej strony zostawiając szczelinę, żeby para mogła uciec. Przygotować pop corn. Kiedy kukurydza będzie coraz mniej skakać, zmniejszyć ogień. Przełożyć pop corn do dużej miski i posolić. Usypać małą górkę z cukru na środku rondla. Wlać pół szklanki wody, dookoła cukru. Podgrzać na średnim ogniu. Powstanie syrop i zacznie bulgotac. Woda wyparuje, syrop zrobi się lekko brązowy. Nie mieszać w tym momencie, bo cukier mógłby się skrystalizować. Kiedy będzie głęboko brązowy, dodać masło. Ubijać trzepaczką aż całe masło się wchłonie i karmel będzie gładki. Wlać karmel do miski z pop cornem, dobrze wymieszać. Podawać kiedy karmel stwardnieje.

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

#olivcia3

18.02.2012 21:44


warszawa

CYTUJ

niestety cukier skrystalizował mi się, choć go nie mieszałam ;< czy masło dodajemy gotując syrop,czy zdejmujemy z gazu ?

#IaggaI

16.01.2012 16:59


Zwiezryniec

CYTUJ

Super. Pomogłeś mi !
Dziękuję : *

#mali

21.11.2011 15:44


kanzas

CYTUJ

super

#kapert

22.10.2011 19:37


KZ

CYTUJ

dzięki pomogłeś

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.