Karmelowy pop corn

Karmelowy pop corn
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 szklanka kukurydzy na pop corn
  • sól
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 225 g masła pokrojonego na małe kawałki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać olej na dużą patelnię i wrzucić kukurdzę. Rozgrzać na średnim ogniu. Przykryć dopasowaną pokrywką, z jednej strony zostawiając szczelinę, żeby para mogła uciec. Przygotować pop corn. Kiedy kukurydza będzie coraz mniej skakać, zmniejszyć ogień. Przełożyć pop corn do dużej miski i posolić. Usypać małą górkę z cukru na środku rondla. Wlać pół szklanki wody, dookoła cukru. Podgrzać na średnim ogniu. Powstanie syrop i zacznie bulgotac. Woda wyparuje, syrop zrobi się lekko brązowy. Nie mieszać w tym momencie, bo cukier mógłby się skrystalizować. Kiedy będzie głęboko brązowy, dodać masło. Ubijać trzepaczką aż całe masło się wchłonie i karmel będzie gładki. Wlać karmel do miski z pop cornem, dobrze wymieszać. Podawać kiedy karmel stwardnieje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA