Michael  Smith

(odc.061) domowe lody z brązowym cukrem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.061) domowe lody z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mleka

2 szklanki gęstej śmietanki

2 łyżki ekstraktu waniliowego

12 żółtek jaj

2 szklanki brązowego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla wlać mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta i jasna w kolorze. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas ubijając. Wlać całą masę z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ostudzić, potem schłodzić. Najlepiej jest przygotować masę lodową dzień przed mrożeniem, jest wtedy odpowiednio schłodzona. Włożyć masę do maszyny do robienia lodów, dalej postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.