Jacques Pépin

(odc.06)tymbaliki z jabłek w karmelu z płatkami śniadaniowymi


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.06)tymbaliki z jabłek w karmelu z płatkami śniadaniowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

⅓ szklanki cukru plus 1 łyżeczka

2 łyżki wody

3 łyżki masła

3 twardawe jabłka (około 650 g)

obrane i pokrojone w dość dużą kostkę (2,5 cm) (około 4½ szklanki)

⅓ szklanki płatków śniadaniowych

4 kromki pszennego pieczywa

½ szklanki kwaśnej śmietany

do podania

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wlać wodę i wsypać ⅓ szklanki cukru. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszać, aż cukier będzie wilgotny. Gotować dalej, nie mieszając, a roztwór zamieni się w karmel. Zwykle trwa to około 5-u minut. Potrząsać jedynie patelnią, aby karmel nie przypalił się przy brzegach. Dodać 2 ½ łyżki masła, a kiedy się roztopi, jabłka. Starannie wymieszać, przykryć i prużyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypać płatki śniadaniowe. Gotować dalej, bez przykrycia, aż płyn odparuje, a mieszanina jabłek zacznie ciemnieć. Nożem okroić kromki chleba tak, aby się mieściły na wierzch czterech małych, żaroodpornych miseczek o pojemności ¾ szklanki. Rozdzielić masę jabłkową na cztery miseczki. Przycisnąć mocno jabłka. Wygładzić powierzchnię. Przykryć kawałkami chleba. Posmarować wierzch pozostałą ½ łyżki masła. Posypać pozostałą 1 łyżeczką cukru. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ustawić tymbaliki na blasze. Zapiekać przez 8 minut, aż chleb ładnie się zrumieni, a masa z jabłek będzie gorąca. Ciepły deser wyłożyć na talerzyki. Podawać z niewielką ilością kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.