Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

(odc.06)sałatka z rzodkiewki i kopru włoskiego

Przepis z programu Nagi szef (odc. 6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:



Składniki:
rzodkiew
koper włoski
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Przygotowanie:
Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, należy pamiętać tylko o jednym, że na 2 części kopru włoskiego przypada jedna część rzodkiewki. Wybieraj twarde rzodkiewki, lepsze są te podłużne. Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki.

Rzodkiewkę umyj, osusz i cienko pokrój. Z kopru włoskiego odetnij zieloną część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 15 minutach odcedź je i osusz, polej sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny. Całość udekoruj zielonymi listkami kopru.

© Jamie Oliver

skomentuj przepis >>