Sophie Grigson

(odc.06) faszerowane warzywa


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

(odc.06) faszerowane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

młode cukinie

papryki czerwone i zielone

pomidory

cebula

oliwa

łyżka przecieru pomidorowego

długoziarnisty ryż

łyżeczka cynamonu

posiekana natka pietruszki

posiekana świeża mięta

sól

pieprz do smaku

rodzynki

podprażane orzeszki piniowe

bułka tarta

oliwa

bulion warzywny

 

 

Przygotowanie:


Cukinie przekroić na pół i wydrążyć. Z papryk ściąć wierzchy i odłożyć; usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów ściąć wierzchy, odłożyć. Wyjąć środek, odłożyć. Posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oliwie. Po kilku minutach dodać do cebuli posiekany miąższ cukinii. Kiedy cebula i cukinia zmiękną, dodać miąższ pomidorów, smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać łyżkę przecieru pomidorowego i cynamon oraz dwie łyżki natki. Dodać sól i pieprz do smaku. Wsypać ryż, wymieszać, dolać tyle wody, żeby przykryła ryż. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować dziesięć minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn—ma być ugotowany w trzech czwartych. Pod koniec dodać posiekaną miętę, rodzynki i orzeszki piniowe. Papryki zblanszować, a wydrążone pomidory posolić od środka. Nakładać farsz do warzyw, niezbyt ściśle, ponieważ w trakcie pieczenia ryż jeszcze spęcznieje. Nadziane farszem pomidory i papryki przykryć ściętymi wierzchami, a cukinie posypać tartą bułką. Poukładać w naczyniu do zapiekania, polać oliwą i podlać bulionem warzywnym. Piec w średnio gorącym piekarniku 40 minut do godziny, podlewając sosem, aż warzywa będą miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.