Jacques Pépin

(odc.06)cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.06)cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (840 g) pomidorów z zalewą

3 ząbki czosnku

1 ½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy dobrej jakości

1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych

450 g sera ricotta

2 duże jajka

4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

6 płatów chińskiego ciasta ryżowego (około 30 g)

1 szklanka tartej mozzarelli

2 łyżki świeżo tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Do pojemnika malaksera przełożyć pomidory z zalewą, czosnek, ¾ łyżeczki soli, połowę pieprzu, oliwę oraz włoskie zioła przyprawowe. Zetrzeć na gładką masę. Ricottę, jajka, pozostałą sól i pieprz wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku. Wylać ½ szklanki sosu pomidorowego na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego. Na płat ciasta nałożyć ⅓ szklanki masy serowej. Zawinąć brzegi tak, aby powstała rurka. Powtórzyć czynności z pozostałymi 5 płatami ciasta. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rurki równolegle do siebie, zawinięciem do dołu. Polać cannelloni pozostałym sosem (powinien wypełnić przestrzenie między rurkami i pokryć wierzch). Postawić naczynie na blachę. Posypać wierzch mozzarellą i parmezanem. Zapiekać 15 minut. Posypać cannelloni pozostałym szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.