Michael  Smith

(odc.057) paella z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

(odc.057) paella z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 filety z kurzej piersi bez skóry

pokrojone w dużą kostkę

2 surowe kiełbaski

pokrojone na 2-centymetrowe kawałki

2 cebule

obrane i posiekane

10 całych ząbków czosnku

obranych

2 puszki pomidorów bez skóry w całości

2 szklanki ryżu arborio

3 szklanki bulionu drobiowego

1 szklanka białego wytrawnego wina

3 liście laurowe

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 czerwona papryka bez pestek

pokrojona w drobną kostkę

500 g krewetek

obranych i oczyszczonych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na dużej patelni i usmaż kurczaka i kiełbaski, aż się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i podsmaż cebulę, aż się zeszkli i lekko zezłości. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj pomidory, rozgnieć je drewnianą łyżką, wymieszaj. Dodaj ryż, mięso, krewetki oraz paprykę, liście laurowe i rozmaryn i dolej wino. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dolej szklankę bulionu i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż zmięknie, przykryj patelnię i odstaw na 15 min, żeby paella „doszła”.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Agv

postów: 3

28.07.2015 20:58

CYTUJ

Specjalne hiszpańskie patelnie do wykonania paelli dostępne na zamówienie na www.agas.pl
Czasem nie ma, więc zamawiajcie mailowo
Polecam
Przepis znakomity

asiante

postów: 3

05.05.2011 19:17

CYTUJ

Bardzo fany przepis, dość pracochłonny (mi zajął pnad godzinę). Ale warto. Musicie tylko mieć ogromną patelnię (ja użyłam woka b największa patelnia okazała się o wiele za mała).

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.