Paella z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą

Paella z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.57)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • oliwa
  • 2 filety z kurzej piersi bez skóry
  • pokrojone w dużą kostkę
  • 2 surowe kiełbaski
  • pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
  • 2 cebule
  • obrane i posiekane
  • 10 całych ząbków czosnku
  • obranych
  • 2 puszki pomidorów bez skóry w całości
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 czerwona papryka bez pestek
  • pokrojona w drobną kostkę
  • 500 g krewetek
  • obranych i oczyszczonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i usmaż kurczaka i kiełbaski, aż się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i podsmaż cebulę, aż się zeszkli i lekko zezłości. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj pomidory, rozgnieć je drewnianą łyżką, wymieszaj. Dodaj ryż, mięso, krewetki oraz paprykę, liście laurowe i rozmaryn i dolej wino. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dolej szklankę bulionu i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż zmięknie, przykryj patelnię i odstaw na 15 min, żeby paella „doszła”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA