Michael  Smith

(odc.056) makaron z sosem paprykowym i młodym szpinakiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.056) makaron z sosem paprykowym i młodym szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 czerwone słodkie papryki

bez pestek

pokrojone na ćwiartki

1 duża cebula

pokrojona w grube plastry lub piórka

ząbki z 1 główki czosnku

obrane

3 łyżki oliwy

2 łyżki nasion kopru włoskiego

sól i pieprz

500 g włoskiego makaronu (np. kokardki)

250 g liści młodego szpinaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Włóż do miski papryki, cebulę i czosnek, skrop oliwą, posyp nasionami kopru włoskiego, solą i pieprzem. Wymieszaj, przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 min, aż warzywa będą miękkie i miejscami przypieczone. Przełóż warzywa do średniego rondla, dolej odrobinę wody i zmiel za pomocą ręcznego blendera (albo zmiksuj w malakserze). Dopraw do smaku. Ugotuj makaron, odcedź nie przepłukując zimną wodą, wymieszaj z gorącym sosem i liśćmi młodego szpinaku.

powrót

Podobne przepisy

Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.