Michael  Smith

(odc.055) bananowe rożki


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.055) bananowe rożki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg francuskiego mrożonego ciasta

rozmrożonego i pokrojonego na 4 kawałki

1 banan

obrany i pokrojony w kostkę

½ szklanki dżemu

1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej

¼ szklanki wiórków kokosowych

2 ubite jaja

2 łyżki grubego cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć ciasto na płaską powierzchnię, pokroić na 4 kwadraty. W małej misce rozgnieść banan z dżemem, gałką muszkatołową i wiórkami kokosowymi. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć sporą porcję nadzienia. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem, skleić po przekątnej formując trójkąty, lub prostokąty. Docisnąć brzegi widelcem, żeby się nie rozkleiły. Posmarować z wierzchu jajkiem i posypać grubym cukrem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec, aż będą rumiane, ok. 12 minut.

powrót

Podobne przepisy

Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.