Michael  Smith

(odc.054) włoska sałatka z bazylią i domowymi grzankami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.054) włoska sałatka z bazylią i domowymi grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sałatka z bazylią

450 g mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej

1 lub 2 pęczki młodej rukoli, umytej i osuszonej

pół czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki

1 duży pęczek świeżych listków bazylii

½ szklanki orzeszków piniowych

100 g parmezanu



Domowe grzanki

1 bagietka, pokrojona w dwucentymetrową kostkę

oliwa z oliwek do pokropienia

2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii

sól i pieprz



Dressing

1 łyżka musztardy

2 łyżki octu z czerwonego wina

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie

Włożyć składniki sałatki do dużej miski. Wierzch posypać plastrami parmezanu startymi na obieraczce do warzyw.



Domowe grzanki

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć pokrojoną bagietkę do dużej miski i skropić oliwą. Wsypać zioła, sól, pieprz i porządnie wymieszać. Wysypać na blachę do pieczenia i zrumienić w piekarniku przez ok. 15 min.



Dressing

Włożyć wszystkie składniki do słoika i dobrze potrząsnąć, żeby się połączyły. Można też ubijać je trzepaczką w miseczce, aż się połączą. Posypać sałatkę grzankami i polać dresingiem. Dobrze wymieszać.



© Michael Smith



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.