Michael  Smith

(odc.054) makaron z sosem z czarnymi oliwkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.054) makaron z sosem z czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie cebule

obrane i posiekane

¼ szklanki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

obrane i posiekane

1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego (800g)

1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek typu kalamata

drylowanych i grubo pokrojonych

3 listki laurowe

sól i pieprz

450 g makaronu pióra (penne) lub kokardki (farfalle)

 

 

Przygotowanie:


Na średniej wielkości patelni zrumienić cebulę na oliwie (ma być miękka i złoto-brązowa), ok. 5 minut.
Wrzucić na patelnię czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Pomidory z puszki zmiksować w blenderze, wlać na patelnię razem z zalewą. Dodać oliwki i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby dosolić. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Posolić wodę i wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i ugotować makaron al dente, ok. 9 minut. Odcedzić makaron, ale nie opłukiwać. Szybko wymieszać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#manier

08.02.2012 16:34


nibylandia

CYTUJ

Proste i tanie w wykonaniu, smakuje i wygląda bardzo dobrze :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.