Michael  Smith

(odc.052) puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

½ kostki masła

1 szklanka mleka

lub śmietany

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokrój ziemniaki na ćwiartki i ugotuj w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Roztop masło w małym rondelku. Zacznie się pienić, a kiedy piana opadnie, podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Kiedy zrobi się złoto-brązowe, zdejmij z ognia i dodaj mleku, lub śmietanę. Dodaj masło z mlekiem i przyprawy do ziemniaków. Zgnieć ziemniaki i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.