Bulion wołowy

Bulion wołowy
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.52)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 5 kg ogona
  • żeberek
  • lub kości wołowych
  • 4 cebule
  • grubo posiekane
  • 1 seler naciowy
  • pokrojony na kawałki
  • 6 marchewek
  • pokrojonych na kawałki
  • ½ kg pieczarek
  • pokrojonych na kawałki
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • ½ butelki czerwonego wina
  • 5 dużych gałązek świeżego tymianku
  • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 liście laurowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw kości i warzywa do piekarnika i piecz, aż zrobią się złoto-brązowe. Przełóż do dużego garnka, a na blachę wlej trochę wody i zdeglasuj ją. Powstały płyn przelej do garnka z kośćmi. Dodaj koncentrat pomidorowy, wino i zioła. Zalej do pełna zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Przecedź bulion do czystego garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy objętości.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA