Michael  Smith

(odc.052) bulion wołowy


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) bulion wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 kg ogona

żeberek

lub kości wołowych

4 cebule

grubo posiekane

1 seler naciowy

pokrojony na kawałki

6 marchewek

pokrojonych na kawałki

½ kg pieczarek

pokrojonych na kawałki

1 słoik koncentratu pomidorowego

½ butelki czerwonego wina

5 dużych gałązek świeżego tymianku

2 duże gałązki świeżego rozmarynu

4 liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw kości i warzywa do piekarnika i piecz, aż zrobią się złoto-brązowe. Przełóż do dużego garnka, a na blachę wlej trochę wody i zdeglasuj ją. Powstały płyn przelej do garnka z kośćmi. Dodaj koncentrat pomidorowy, wino i zioła. Zalej do pełna zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Przecedź bulion do czystego garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy objętości.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

TyciTyci

postów: 3

22.01.2013 12:57

CYTUJ

Oj, na 5 kg mięcha i jeszcze warzywa, to co on miał za piekarnik...?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.