Curtis Stone

(odc.05) risotto ze śródziemnomorskimi warzywami i wędzoną ricottą


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05) risotto ze śródziemnomorskimi warzywami i wędzoną ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75g masła

2 szalotki

posiekane

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

300g ryżu arborio

100ml białego wina

2-3 łyżki tartego parmezanu

wędzona ricotta

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj przybranie z podsuszanych warzyw. Rozgrzej piekarnik do 110ºC. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na blasze ułóż jedną warstwę pokrojonych w plastry warzyw. Skrop oliwą z oliwek i posyp morską solą. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilka godzin lub zostaw na noc aby się podsuszyły. Wrzuć wszystkie składniki na wywar, oprócz soli i pieprzu do malaksera i zmiksuj na puree. Przecedź przez drobne sitko do rondla. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, gotuj jeszcze na bardzo wolnym ogniu. Rozgrzej piekarnik do 180ºC aby zrobić chrupki z parmezanu. Następnie zacznij robić risotto. Rozpuść masło na dużej i głębokiej patelni. Dodaj posiekane szalotki i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż zmiękną. Dorzuć czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj ryż i mieszaj przez minutę, aż ziarenka zrobią się szkliste i półprzezroczyste. Dolej białe wino i mieszaj do momentu aż się wygotuje. Dodaj pełną chochelkę wywaru warzywnego i mieszaj do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodawaj kolejne porcje wywaru i mieszaj aż ryż napuchnie i będzie kremowy ale zwarty w środku. Ta czynność powinna zająć ok. 20 minut. Ryż wymieszaj z parmezanem, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Aby zrobić chrupki z parmezanu, połóż kawałek pergaminu na blasze do pieczenia. Połóż okrągłą foremkę na papierze i wsyp cienką warstwę startego parmezanu do środka tak aby przykryć cienką warstwą sera całą powierzchnię w środku. Następnie przenoś foremkę w inne miejsce, powtórz tę czynność 7 razy.
Piecz przez 3-4 minuty, aż parmezan się stopi. Udekoruj risotto kawałkami wędzonej ricotty i podsuszonymi warzywami. Podawaj z chrupkami z parmezanu.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Gnocchi ziemniaczane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kawior z bakłażana
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.