Jacques Pépin

(odc.05)pstrąg wędzony z sałatką i kremem chrzanowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.05)pstrąg wędzony z sałatką i kremem chrzanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sałatka z wędzonego pstrąga

2 wędzone pstrągi (po 240 g)

1 duże jajko ugotowane na twardo i obrane

1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę bez pestek

1 szklanka oliwek różnych gatunków bez pestek (Kalamata, czarnych, zielonych) pokrojonych na kawałki

⅓ szklanki drobno posiekanej cebuli (najlepiej odmiany słodkiej)

5 łyżek świeżych liści kolendry

½ łyżeczki soli

½ świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy dobrej jakości



Krem chrzanowy

⅓ szklanki utartego twarożku

1 łyżka gotowego tartego chrzanu

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



chrupiąca bagietka, do podania



Przygotowanie sałatki

Z pstrągów usunąć skórę. Powinna się bez kłopotu zsunąć. Starannie usunąć ości. Ostrożnie odrywając kawałki mięsa, aby drobne ości pozostały przytwierdzone do kręgosłupa. Odłożyć na bok.

W krajalnicy pokroić jajko na plasterki. Obrócić o 90 stopni i pokroić jeszcze raz, aby powstały długie słupki. (Można to zrobić ostrym nożem.) W misce ostrożnie połączyć jajko, pomidory, oliwki, cebulę, kolendrę, sól, pieprz i oliwę.



Przygotowanie kremu chrzanowego

Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.



Rozłożyć mieszaninę z pomidorami na cztery osobne talerze. Na środku łyżką zrobić zagłębienie. Nałożyć krem chrzanowy, równomiernie rozdzielając porcje. Sos przykryć kawałkami ryby, przeznaczając po pół pstrąga na osobę. Podawać z bagietką.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.