Jacques Pépin

(odc.05)pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.05)pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały kalafior

biały i z jędrną łodygą

(około 450 g

bez zielonych liści

podzielony na małe różyczki

3 łyżki masła

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

4 połówki piersi kurczaka bez kości (po 180 g)

3 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić do wrzenia 1 ½ szklanki wody w nierdzewnym rondlu. Wrzucić różyczki kalafiora. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 10 do 12 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Odlać wodę. Dodać 2 łyżki masła i po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Nożem pokroić na dość grube kawałki. Odstawić na bok do czasu podania. Na 10 minut przed podaniem, posypać piersi kurczaka pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć mięso w pojedynczej warstwie na patelni. Dodać pozostałą łyżkę masła i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć starannie. Dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić na bok na 3-4 minuty. Mięso się będzie dusiło, a gotujący zdąży przyrządzić sos.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.