Jacques Pépin

(odc.05)pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.05)pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały kalafior

biały i z jędrną łodygą

(około 450 g

bez zielonych liści

podzielony na małe różyczki

3 łyżki masła

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

4 połówki piersi kurczaka bez kości (po 180 g)

3 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić do wrzenia 1 ½ szklanki wody w nierdzewnym rondlu. Wrzucić różyczki kalafiora. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 10 do 12 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Odlać wodę. Dodać 2 łyżki masła i po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Nożem pokroić na dość grube kawałki. Odstawić na bok do czasu podania. Na 10 minut przed podaniem, posypać piersi kurczaka pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć mięso w pojedynczej warstwie na patelni. Dodać pozostałą łyżkę masła i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć starannie. Dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić na bok na 3-4 minuty. Mięso się będzie dusiło, a gotujący zdąży przyrządzić sos.

powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.