Sophie Grigson

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

schab z kością

gałązki rozmarynu

czosnek

szklanka białego wytrawnego wina

oliwa

sól

ziemniaki

 

 

Przygotowanie:


Mięso posolić, natrzeć czosnkiem i posypać listkami rozmarynu, odstawić na kilka godzin. Ułożyć w brytfance kością do spodu. Polać mięso oliwą i wlać do brytfanki szklankę wina. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem, do momentu, w którym po nakłuciu patyczkiem wypływający sok będzie przezroczysty. Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, ułożyć ziemniaki w brytfance. „Podrapać” ziemniaki z wierzchu widelcem i polać oliwą, tak, by pokryła je warstewką. Posypać solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć kilka gałązek rozmarynu. Piec ziemniaki w gorącym piekarniku, aż pokryją się chrupiącą, złocistą skórką.
Mięso podawać pokrojone na plastry, z pieczonymi ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.