Sophie Grigson

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

schab z kością

gałązki rozmarynu

czosnek

szklanka białego wytrawnego wina

oliwa

sól

ziemniaki

 

 

Przygotowanie:


Mięso posolić, natrzeć czosnkiem i posypać listkami rozmarynu, odstawić na kilka godzin. Ułożyć w brytfance kością do spodu. Polać mięso oliwą i wlać do brytfanki szklankę wina. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem, do momentu, w którym po nakłuciu patyczkiem wypływający sok będzie przezroczysty. Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, ułożyć ziemniaki w brytfance. „Podrapać” ziemniaki z wierzchu widelcem i polać oliwą, tak, by pokryła je warstewką. Posypać solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć kilka gałązek rozmarynu. Piec ziemniaki w gorącym piekarniku, aż pokryją się chrupiącą, złocistą skórką.
Mięso podawać pokrojone na plastry, z pieczonymi ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.