Jacques Pépin

(odc.05)nietypowe tiramisu


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.05)nietypowe tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Nadzienie kremowe

1 szklanka twarożku mascarpone (240 g)

1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Syrop

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki ciemnego rumu

1 łyżka cukru

90 g biszkoptów (12 lub 24 sztuki zależnie od wielkości)

1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku



Przygotowanie nadzienia

Ostrożnie wymieszać na gładką masę: twarożek mascarpone, kwaśną śmietaną, cukier i wanilię.



Przygotowanie syropu

W osobnej miseczce połączyć kawę, rum i cukier



Przygotowanie

Biszkopty ułożyć na dnie szklanego naczynia odpowiedniej wielkości, aby wszystkie się zmieściły w pojedynczej warstwie. Zalać syropem. Jedną czwartą nadzienia przełożyć do miski o pojemności 4 szklanek. Przykryć jedną trzecią biszkoptów i lekko przycisnąć do nadzienia. Przełożyć jedną czwartą nadzienia i przykryć kolejną porcją biszkoptów. Powtórzyć czynności. Przełożyć jedną czwartą kremu i pozostałymi biszkoptami. Wierzch posmarować resztą nadzienia. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao w proszku. Przykryć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze dużą łyżką tak, aby powstały wielowarstwowe porcje.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.